20150927_005305(vooruitblik) Ik ga op reis en ik neem mee……………………………………… en de straten van de stad waren van zuiver Goud

Old habits

Normaal gesproken zijn alle dagen van de week voor mij gelijk (Mag van Paulus). Toch wens ik mensen zelden een goede zaterdag of goede vrijdag (een keer per jaar), maar wel regelmatig een goede zondag.

Het is een oude gewoonte.

Maar ik denk wel een goede.

De eerste dag

“Laat na de sabbat, toen het licht begon te worden op de eerstedag van de week, kwamen Maria Magdalena en de andere Maria om naar het graf te kijken.” (Mattheus 28:1)

 

In veel christelijke substromingen wordt de zondag als heilige dag gezien omdat het de dag is van de opstanding is van Jezus. Na een korte periode van ‘downward spiral’ kwam het Licht van de wereld weer tot leven.

Hoewel de dag nog niet geprezen kon worden voor het avond was, begon het toch licht te worden.

Die zondag was een goede dag.

De allereerste dag

De Bijbel geeft en beschrijving van de allereerste dag1. “De aarde was woest en doods duisternis lag over de oervloed”. Maar op dat moment zegt God dat er licht moet zijn in de wereld.

En toen het avond was geweest en een nieuwe morgen aanbrak, was de eerste dag voorbij. En hoewel de wereld nog bij lange na niet klaar was, en bij nog langer na niet volmaakt en perfect…

In alles chaos en verwarring was het licht  gekomen.

En daarom was die allereerste zondag: Een goede zondag.

De eerstvolgende dag

En nu fastforward naar het heden. Nu we het hebben over mijn hardnekkige oude gewoonte om iemand een goede zondag te wensen.

Wat zie als je de week terug kijkt? Wat verwacht je van de komende week? Is het dan een goede zondag?

Welke dag (welk leven ) is volmaakt? Welk mens verlangt niet naar dat kleine beetje beter? Voor zichzelf, voor de ander voor de wereld. Is het wel mogelijk. Kunnen we er wel van op aan dat morgen beter is dan vandaag?

De perfecte dag.

We zijn nog niet in de hemel / er is nog geen staat van Utopia. / Er zijn nog geen perfecte dagen. (Nu niet, ook niet na Jezus’ opstanding, ook niet op de allereerste dag).

Desondanks…

Dat je de gedacht mag loslaten, dat het pas ‘iets’ is als het perfect is.

Maar…

Dat je dagelijks mag ervaren dat er op veel plekken het goede is te vinden en te ervaren. En dat het verlangen vervuld wordt dat de dingen beter worden.

Dat jij je leven kunt leven in het juiste licht.

Dat wens ik je toe als ik zeg.

“Een goede zondag”